De ce să-ți înregistrezi marca cu Brand Safe?
Hai să fim sinceri! Ca sa înregistrezi o marcă nu trebuie să fii doctor în domeniul proprietății intelectuale …
Ai două variante între care poți să alegi:
1. Îți aloci ceva timp și cauți pe net’ cum se face, depistezi ce formulare trebuie să completezi și unde trebuie să le trimiți, SAU
2. Cauți o ”firmă specializată”, o găseşti pentru că e plin internetul de ele, și te rezolvă ea.
Nu o să mă opresc asupra primei variante pentru că se vede de la o poștă cât e de autohtonă (să nu zic românească) și e lesne de înţeles că e greșită din punct de vedere juridic, economic și multe altele.
Am să disec puțin varianta în care tu, ca proprietar entuziast de marcă apelezi la o entitate specializată în înregistrarea mărcilor.
Întâmplarea face că, de cele mai multe ori, se te lovești de deja consacrata situație în care ”fugi de dracu și dai de …..” , deoarece sub protecția unei interfețe frumos colorate să fie doar persoane care ştiu puțin mai bine ca tine să completeze câteva formulare și cam atât.
Ceea ce nu știi tu, e că la inceput de drum nu ai nevoie doar să-ți înregistrezi o marcă, ai nevoie să-ți protejezi marca!
Oricine poate înregistra o marca, dar apelând la nişte profesioniști în domeniul proprietății intelectuale îți poți asigura protecția juridică necesară pentru marca ta.
Această protecție a mărcii, e mult mai complexă și mult mai cuprinzătoare decât ai crede inițial. Înregistrarea unei mărci în sine, e un proces care poate dura câteva minute, dar este extrem de important să știi ce trebuie să faci înainte și mai ales după ce înregistrezi marca.
Așadar, protecția unei mărci este un proces complex care cuprinde mai multe etape:
A. Cercetarea documentară.
Este procesul prin care studiezi (asta doar daca știi unde să te uiți) toate piețele de mărci înregistrate, verifici dacă există mărci similare sau identice cu a ta și în fucție de răspunsul pe care-l primești îți asumi (sau nu) cu grijă, următorul pas.
Această etapă este foarte importantă, deoarece te poate scuti de pierderi financiare însemnate, pe care le poți suferi dacă pornești pe un drum fără să-ți cunoști concurența.
B. Stabilirea și desemnarea domeniilor de activitate pe care marca ta va fi înregistrată.
Este extrem de important să știi sigur de la început care este domeniul în care dorești ca marca ta să obțină protecție și, de ce nu, să ai în vedere o protecție adițională pentru stategia de viitor a mărcii tale. Așadar, trebuie să concepi cu grijă lista de produse și servicii care-ți vor însoți marca.
C. Înregistrarea propriu-zisă a marcii tale.
Aici voi insista doar sub aspectul atenției sporite, care trebuie avută la înregistrarea mărcii, deoarece, odată înregistrată marca nu mai poate suferi modificări, decât în situații excepționale și limitativ prevăzute de legile în vigoare.
D. Managementul procesului de înregistrare al mărcii.
Odată depusă spre înregistrare, marca ta poate fi asediată de diferite acțiuni din partea terților sau chiar a oficiului unde o înregistrezi, o sumedenie de proceduri ostile pe care fără o reprezentare profesionistă și calificată, nu le poți surmonta.(opoziții, refuzuri provizorii la înregistrarea marcii, contestații s.a)
E. Monitorizarea mărcii după înregistrare.
Ulterior, după înregistrarea mărcii, intervine a doua cea mai importantă perioadă din „viața” unei mărci şi cea mai îndelungată și anume, monitorizarea acesteia. Daca nu ai o echipă calificată și echipată cu uneltele necesare să caute, identifice și să atace concurenţa (mărci identice sau similare înregistrate ulterior), practic toată munca, efortul și banii investiți în protecția mărcii sunt aruncați pe geam, deoarece altcineva poate beneficia de renumele pe care tu l-ai construit.
Acum, după ce ai văzut ce e important în cadrul înregistrării mărcii și mai ales, care sunt pașii pe care este de dorit să-i urmezi când pornești la un astfel de drum, trebuie doar să găsești pe cineva care să te ajute într-un mod profesionist.
Norocul tău e că brandsafe.ro înglobeaza o echipa de experți în domeniu, având o vastă experiență națională și internaţională în domeniile cercetării documentare, înregistrării mărciilor, surmontării litigiilor și în monitorizarea și protecția mărcilor înregistrate și care poate veni în ajutorul tău.